Diyetlerde Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
Diyet yaparken etrafta ne kadar da çok bilgi kirliliği var. Bazen neyin doğru neyin yanlış olduğunu kestirmek gerçekten zor bir hâle geliyor. Bu yanlış bilgiler bazen bizim sağlığımızı tehdit eden cinsinden olabiliyor. Bazen de uzun süreli bir tedavi almamıza neden oluyor. Diyet yapmak basit bir eylem olmadığı gibi hata da kabul etmiyor.
Belki yağ eritmek için önemli bir gıdanın alınmaması artık geri dönüşü olmayan hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle sağlıklı ve doğru beslenmeyle diyet öneriyoruz. Peki Nasıl? Bunca bilgi kirliliği arasında neye dikkat edersek doğru diyet uygulamış oluruz? Bunu daha iyi anlayabilmemiz için diyet yaparken doğru bildiğimiz bazı yanlışları biraz inceleyelim.
Karbonhidratlar
Karbonhidratlar aslında bedenimizin ihtiyacı olan besinlerden birisidir. Karbonhidratlar bedenimize enerji sağlar. Kan akışını normalleştirir, pıhtılaşmaya engel olurlar. Sinir sistemine, beynimize son derece faydalıdır. Bu nedenle diyette karbonhidrat tamamen kesildiğinde elimiz ayağımız titrer. Diyette fazla karbonhidrat tüketmememiz gerektiği söylenir. Doğrudur da. Fazla karbonhidrat bedenimizin yağ depolamasına neden olur. Bu nedenle tamamen kesmek yerine ölçülü karbonhidrat tüketimini diyette öneriyoruz.
Protein
Diyet listelerinin olmazsa olmazı proteindir. Protein ağırlıklı beslenmek enerji vereceğinden yağ yakımını hızlandırır. Buda diyetisyenler için önemli bir ayrıntıdır. Ancak sadece proteinle beslenme kabızlığa neden olur. Bu da bazı kişilerde bağırsak rahatsızlıklarına neden olur. Bununla birlikte hızlı yağ yakımı kas sisteminde de olumsuz sonuç verir. Protein kas içinde önerilen bir besin olsa da hızlı kilo verimlerinde kas kaybına neden olabilir.
Uzun Süre Aç Kalınan Diyetler
Diyetisyenler genelde en fazla 12 saatlik olan gece aç kalmayı önerir. Ancak evde diyet yapanlar bu süreyi çok fazla aşarlar. Örneğin gün içinde sadece bir öğünle diyet yapanlar mevcut. Yine aynı şekilde su diyetleri gibi uzun soluklu diyetlerde yapılır. Ancak bu tür diyetler bedene karşı agresiftir. Agresif diyetler hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlar. Ancak daha sonra eski yemenize devam ettiğinizde eskiye göre daha fazla kilo alırsınız. Bunun yanında kas kitleniz oldukça düşer. Buda kilolu, halsizlik, isteksizlik gibi rahatsızlıkların baş göstermesi demektir.
Açken Spor Yapmak Zayıflatır
Bu mantık diyette yanlış bulduğumuz şıklar arasındadır. Açken spor yapmak yine kas kütlenizi olumsuz etkiler. Yorgunluk ve halsizlik meydana gelir. Ayrıca sporu aç yapan kişiler spor sonunda daha çok acıkma hissi duyarlar. Bu nedenle kendini tutamayıp yeme ihtiyacı doğar ve normaline göre daha fazla yerler. Bu da aksine kilo alımına neden olur. Bu sebeple ne fazla aç, ne de fazla tok değilde orta bir toklukla spor yapılmalıdır.
Başkasına İyi Gelen Diyet Listesi
Fısıltı gazetesi dediğimiz günlük rutin konuşmalarda buna çokça rastlarız. Örneğin komşunuz bir diyet yapmıştır ve 1 haftada 5 kilo vermiştir. Bunu herkese güzel birşey olduğu için anlatır. Daha sonra sizde bunu yapmaya çalışırsınız. Unutmamak gerekir ki her insanın metabolizması farklı sonuç verir. Başkasının diyet listesi size faydadan çok zarar bile verebilir. Bu nedenle size uygun diyet listesini ancak bir diyetisyen vasıtasıyla temin edebilirsiniz.