Kalp Sağlığını Korumak Adına Öneriler
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için öncelikle kalp sağlığını korumak gerekir. Çünkü vücudun ana kaynağı olarak öne çıkan kalp, farklı organlara gerekli olan tüm transferleri sağlar. Özellikle vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin kaynakları, parçalarına ayrılmak suretiyle dolaşım yolu üzerinden organlara ulaşır. Aynı zamanda oksijen ve karbondioksit dolaşımının gerçekleşmesi konusunda yine temel görevi ele alır. Göğüs kemiğinin hemen altında güçlü kas gruplarını sahip olan kalp, korunması gereken en önemli organdır. O yüzden yaşam tarzında yapılacak olan küçük değişiklikler, kalp sağlığını korurken genel sağlığını da koruma imkanı verir. Dünya çapında kalp ve damar cerrahi uzmanları, özellikle beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda birçok farklı öneri sunmaktadır. Bu önerileri gerekli şekilde ve mümkün olduğu kadar uymak, sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur.
Beslenmeye Dikkat Edilmelidir
Doğru beslenme söz konusu olduğu zaman genelde diyet yapılması gerektiği düşünülür. Ancak genel çerçevede bu doğru bir tanımlama değildir. Çünkü diyet belirli amaçlar altında geçici değişiklikler yapmak için ele alınan bir çalışmadır. O yüzden belli başlı bazı temel beslenme koşullarını uzun vadeli değiştirmek, kalp sağlığını koruma noktasında önemli bir potansiyel teşkil eder. Örneğin doymuş yağ bakımından fakir ve lif bakımından zengin besin kaynakları düzenli olarak tüketilmelidir.
Aynı zamanda antioksidan etkisine sahip, doymamış yağ bakımından zengin ve balığın bulunduğu düzenli beslenme oldukça etkilidir. Çünkü kan pıhtısını oluşumunu azaltarak damar sertleşmesini sağlayan omega-3 yağ asitleri, farklı balık türlerinden elde edilir. Üstelik kalp damar hastalıkları üzerinden meydana gelebilecek olan ölüm riski taşıyan hastalıklara karşıdan balık oldukça önemlidir. Tabi trans yağlardan uzak durmak her zaman büyük öneme sahiptir. İşlenmiş gıdalar önemli oranda beslenme ritüelinden çıkarılmalı ve tuz günlük olarak 5 gramın altında tutulmalıdır. Tabii düzenli meyve sebze tüketimi, taze ve organik mevsimine uygun yiyecekleri tüketmek kalp sağlığını koruma noktasında öne çıkar.
Fazla Kilodan Uzak Durulmalıdır
Fazla kilolu olan kişilerde yüksek tansiyon daha önemli bir risk faktörü oluşturur. Aynı zamanda kalp yetersizliği, koroner kalp hastalığı ve inme gibi riskler önemli bir sorun teşkil eder. O yüzden kilo aldırıcı ve vücuda zarar verecek besin kaynaklarından uzak durmak önemli husustur. Bu bağlamda bel bölgesini kontrol ederek gerekli takibi yapmak mümkün. Çünkü ben ölçüsü olarak erkeklere 94 cm ve altı, kadınlarda ise 80 cm ve altı yeterli kilo dengesini oluşturur. Vücut kitle endeksi, yağ oranı ve ideal kilonun üzerine çıkmak, kalp ve damar hastalıkları riskini artırarak kalbin sağlıksız biçimde çalışmasına sebebiyet verir. Kısacası fazla kilo alımı kalbi yorar ve birtakım hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.
Kalp Sağlığı İçin Egzersiz
Gelişen teknoloji ve zengin olanaklar nedeniyle artık hareketsizlik ciddi bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor. Özellikle asansör, otomobil ve yürüyen merdiven gibi günlük kullanım alanları ciddi bir tembellik meydana getirmektedir. Fakat kondisyon düşüklüğü ve fiziksel aktivite azlığı kalp ve damar hastalıklarının en önemli sebepleri içerisinde yer alır. O yüzden mutlaka haftanın en az üç günü gün içerisinde yarım saat ya da 1 saat kadar yürüyüş önemlidir. Sadece yürüyüş değil kan akışının hızlanması ve hücre yenilenmesinin sağlanması için, egzersiz yapılması gerekir. Bu durum kalbin daha güçlü çalışmasına, besin parçalanma kolaylığı ve organların gerekli kaynakların almasına imkan verir. Çünkü kalbin önemli kısmı kaslardan oluştuğu için, vücudun diğer bölgeleri gibi kalp kaslarının da her zaman sağlıklı kalması gerekir.
Sigara ve Alkolden Uzak Durulmalıdır
Kalp damarlarının tıkanması ile kalp krizine sebep olan en önemli unsurlar içerisinde sigara ve alkol gelir. Fakat önlenebilir ölüm sebepleri içerisinde bireysel olarak sigara ve alkolden uzak durmak yer alır. Özellikle koroner bypass geçiren kişilerin sigara ve alkole devam etmesi, kalp krizi riskini önemli oranda artırıyor. Pasif olarak sigara alımı dahil olmak üzere bu tehlike arz eden maddelerden uzak durmak, kalp sağlığını koruma noktasında en önemli hususlar içerisinde gelir. En önemlisi daha önce kalp krizi geçirmiş kişilerin, yeniden sigaraya devam etmesi tekrar kriz geçirme ve ölüm riskini önemli bir noktaya çıkarmaktadır.
Stresten Uzak Durulması Gerekir
Öfke ve depresyon ile beraber stres kalp ve damar sağlığını tehdit eden önemli sorunlar arasında yer alır. Yoğun bir baskı ve yanında gelecek olan stres, kalbi sıkıştırmakla kalmaz ayrıca damarların tıkanmasına neden olabilir. Böyle durumlarda stresin neden olduğuna yönelik eğilim ve çalışmalar büyük öneme sahiptir. Eğer bu konuda bireysel olarak bir müdahale yapılamıyorsa, bir uzmandan destek almak gerekir. Psikiyatr, psikolog ve danışman kontrolü altında birtakım psikolojik tedavi ve psikoteknikler sorunları azaltarak kalp sağlığını korumada yardımcı olur. Özellikle iç huzur ve mutluluk kalp sağlığını koruma noktasında ciddi bir katkı sağlar.
Düzenli Kalp Kontrolü Yaptırılmalıdır
Kalp ve damar hastalıkları ile beraber yaşanan bazı problemler hiçbir belirti göstermeden sinsi biçimde ortaya çıkar. Bu sebepten dolayı hastalıkların tedavi edilmesi konusunda erken tanı ve teşhis büyük öneme sahiptir. Özellikle ciddi boyutlara ulaşmadan hastalık tanısı yapılabilmesi için düzenli testler gerçekleşmesi gerekmektedir. Uzman Doktor kontrolünde yapılacak olan testler neticesinde, kalp sağlığı riski olup olmadığına yönelik gerekli tüm unsurlar ortaya çıkarılır. Periyodik olarak yapılacak olan kontrollerin sayesinde, alınacak olan önlemler ve eğer hastalık varsa durumun seyri takip edilebilir.