Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır? Sağlıklı Diyet İçin 10 Etkili Öneri
Obezite toplum olarak herkesin sorunudur. Ancak zayıflamak ve daha estetik durmak için türlü diyetlere başvururuz. Bu diyetler insanların bazıları üzerinde zayıflamaya neden olurken, bazıları da zayıflamazlar Esasen başarılı olan diyetlerde bile bir takım sağlıksal problemler olabilir.
İnsanların çoğu hep kulaktan duyma diyetlerle zayıflamaya çalışır. Birçoğu da başarılı sonuç verir. Ancak bu kilo verimi yağdan mı, kastan mı verildiği bilinmez. İnce görünüyorsak bunun pek bir önemi yoktur diye düşünürüz. Ancak durum hiçte öyle değildir.
Sağlıksız verilen kilolar hızlı şekilde verilse de ufak bir kaçamakta aniden tekrar kilo alımına neden olur. Buda bedenin işleyişinde sıkıntılar meydana getirir. Örneğin sağlıksız diyetler sebebiyle;
- Saçınız dökülebilir,
- Tırnaklarınız kırılabilir,
- Tansiyonunuz düşebilir,
- Kaslarınız eriyebilir,
- Halsizlik, bitkinlik olabilir,
- Bayılabilirsiniz.
Bu belirtilerden biri bile olsa sizin diğer bedensel işlevlerinizi yavaşlatır. Hatta kilo vermek için çabalarken metabolizmanızın da yavaşlamasına bile neden olabilirsiniz. Bu nedenle yazımızda sağlıklı diyet için 10 tane öneri sizler için hazırladık.
1- Diyetinizde Kuruyemişe Yer Verin
Kuruyemişlerden kastımız kavrulmamış ceviz, fındık, fıstık, badem ve kaju gibi kuruyemişlerdir. Bu yemişleri diyetinizin ara öğünlerinde mutlaka bulunması gerekir. Çünkü kavrulmamış kuruyemişlerde sağlıklı yağlar vardır. Bu yağlar sayesinde uzun süre tok kalabilirsiniz. Bu nedenle gün içinde fazla atıştırma isteği olmayacaktır.
İçerisindeki omega-3 ve omega-6 sayesinde kalp sağlığınızı korur ve kan şekerinizi dengeler. Kuru yemişler bu yönleriyle hem sağlığınızı korur, hem de sağlıklı kilo vermiş olursunuz.
2- Diyetinizde Sağlıklı Yağları Tamamen Çıkarmayın
Çok duymuşsunuzdur yumurta kırarken bile yağ kullanmayan kişileri. Ancak sağlıklı yağ dediğimiz zeytinyağı ve tereyağı az miktarda kullanıldığında bedeninize yararı vardır. Hatta enerji yükselttiğinden yağ yakımına destek olur. Diyetlerde asıl istenen sağlıklı yağları fazla abartmadan kullanmaktır. Örneğin bir salataya bir yemek kaşığı zeytinyağı koyabilirsiniz. Sağlıklı yağlar kararında kullanıldığında hazmı kolaylaştırır ve metabolizmayı hızlandırır. Bazı kişilerde tırnak renginde değişme ve kırılma görülür. Bunun nedeni diyetlerde tamamen kesilen yağlardır.
3- Tek Yönlü Beslenmeden Uzak Durun
İnsan bedeninin her türlü yiyeceğe ihtiyacı vardır. Sadece et tüketmek ve ya sadece sebze tüketmekte sağlıksız bir diyettir. Sadece protein ağırlıklı beslenmelerde kabızlık gibi problemler meydana gelir. Sadece sebze tüketmenin de bağırsaklara zararları vardır. Bu nedenle her yiyecekten yenilmeli yalnız az az tüketilmelidir. Bir kişinin diyetinde her türlü gıdadan azar azar olmalıdır. Tek tip beslenmeden uzak durmalısınız.
4- Salatanıza Havuç, Kırmızı Tatlı Biber, Turp Ve Lahana Ekleyin
Bazı diyetisyenlerde bu besinlerin tüketilmemesi gerektiğini savunur. Ancak bu besinlerin insan vücuduna etkisi bir hayli fazladır. Aslında tavsiye edilen tek başına tüketmemek gerektiğidir. Hepsinden az miktarda salatanıza eklediğinizde bu hem sağlıklı bir beslenme olur, hem de metabolizmayı hızlandıracağından zayıflamaya neden olur. Unutmayın önemli olan hızlı kilo vermek değildir. Sağlıklı kilo vermektir.
5- Paketli Ürünlerden Uzak Durun
Bilindiği gibi paket ürünlerinde koruyucu maddeler, renklendiriciler ve tatlandırıcılar vardır. Diyetlerde daha çok sağlıklı besinler tercih edildiğinden daha organik ve tarım ürünü olan besinler tercih edilmelidir. Çünkü paket ürünlerinin içinde başka nelerin olduğunu tam olarak bilemeyiz ve bu maddeler bizim metabolizmamıza olumsuz etki edebilir. Yani siz belki de boşuna aç kalabilirsiniz.
6- Su Ve Bitki Çaylarını Tercih Edin
Su insan bedenindeki olmazsa olmaz bir maddedir. Zaten yaratılış itibariyle de insan suya muhtaçtır. Bu nedenle kilonuza göre her gün en az 2 litre su içmek gerekir. Bu hem beden ve cilt sağlığınız için önemlidir. Hem de kolay ödem atmak ve yağ yakmak için son derece faydalıdır. Bitki çayları da diyette ödem atımını kolaylaştırdığı gibi sağlıklı vitamin verirler. Ancak bitki çayı kullanırken paket ürüne girdiği için sallama çay tercih edilmemelidir. Saf açık ve mevsiminde toplanıp kurutulan bitkiler tercih edilmelidir.
7- Gün İçinde Egzersiz Yapın
Diyetin olmazsa olmazlarından mutlaka gün içinde yürüyüş yapmalısınız. Sporun olmadığı bir diyette daha az bir etki görülür. Bir kimse gün içinde en az 45 dk. yürüyüş yapıyorsa daha hızlı kilo verir. Bunun yanında hem şekeri dengelenir, hem de kolesterolü düşer. Kastan değil de yağdan kilo vermeye baslarsınız.
8- Ödem Tutan Besinlerden Uzak Durun
Ödem tutan besinler genel olarak tuz, şeker, paket ürünler, turşu, karbonhidratlar gibi ürünlerdir. Bu ürünlerin az miktarı bile bedeninizde su tutumuna neden olur. Ödemin fazlaca vücutta kalmasıyla yağ oluşumuna neden olur.
9- Şok Diyetler Yapmayın
Başta da bahsettiğimiz gibi şok diyetler o an için sizi mutlu edebilir. Kilo verirsiniz ancak daha sonra daha hızlı bir şekilde alırsınız. Hatta kilonuz eskiye göre daha fazlalaşır. Bunun yanında metabolizmanız yavaşlar, kas kütlenizde azalma meydana gelir.
10- Ara Öğünlerinizi Çeşitlendirin
Yine tek tip beslenme gibi aynı besinleri ara öğünlerinizde tüketmemeye özen gösterin. Yani bir kaç hafta boyunca ara öğününüzde hep aynı besin olmasın. Örneğin 1 gün başka bir besin, diğer gün başka bir besin seklinde beslenmelisiniz.