Günümüzde birçok insan veganlığa, vejeteryanlığa ilgi duymaktadır. Bu yaşam tarzındaki insanlar hayvansal ürünler kullanmıyorlar ve veganlar Hayvanlara zarar vermeyecek şekilde yaşıyorlar.
Bu nedenle hayvanlar üzerinde test edilen kozmetikler ve hayvan derilerinden yapılan giysiler hayatlarına girmemektedir. Vücut sağlığını korumak, hayvan haklarını savunmak, iklim değişikliği ve çevreyi korumak, insanları vegan beslenmeye yönelten sebeplerden bazılarıdır.
Eğer vegansanız veya bu yaşam tarzını yaşamak istiyorsanız, sağlığınız için bir sorun olmaması için detaylı bir plana sahip olmanız gerekir.
Aşağıdaki ipuçları veganlık uzmanları tarafından verilmektedir ve bu yaşam tarzı değişikliğini sizin için daha kolay ve daha güvenli hale getirmek için bunlara uymanız önerilir.
Vegan olmak için ilk adımda, tavuk veya yumurta gibi bir hayvansal ürün örneğini diyetinizden çıkarmanız gerekir; Tabii ki, vejeteryan olma yeteneğiniz varsa. Bu insanlar et ve kümes hayvanlarını yemekten vazgeçip ama yumurta ve süt ürünleri yemeye devam ederler.
Diğer bir yontem ise hayvansal kaynaklı abur cubur yemekler yerine lezzetli vegan yiyeceklere yönelmektir.
Örneğin:
Her zamanki kahvaltıyı yemek yerine bir bardak yeşil smoothie kullanın Ya da tatlı yerine Meyve yiyebilirsiniz.
Vegan bir diyete başladığınızda ve diyetinizi bitki bazlı gıdalarla değiştirdiğinizde Midenin artık fazladan yiyecek için yeri olmayacağnı Hissedeceksiniz , bu yüzden damak zevkiniz değişibilir.
Bunları yaparsan dönüşmenize ve yep yeni bir insan olmanıza yardımcı olacaktır.
Unutmayın ki vegan olmak o kadar kolay değildir. Ancak bazı kuralları sizi endişelendirebilir.Lütfen soğukkanlılığınızı kaybetmeyin ve yemek yapmanın tadını çıkarın. Yeni yemek planlarını takip edinn ve kindinizi zorlamayın. Vegan yaşam tarzını hedef olarak bakmayın
Bu rejimi hayvanları savunmak için olduğunu düşünüseniz , hayvansal gıdalara olan iştahınızı azaltacaktır.
Hızlı bir başlangıç için :
Vegan insanlara ufak tefek sorular sormazsanız vegan olmanız kolaylaşır.
Kararınızın ne olduğunu herkese söylemek zorunda değilsiniz İşinize odaklanın ve her şeyden önce çevrenizdekilere, vücudunuza ve beslenme alışkanlıklarınıza dair farkındalığınızı artırın.
Hayatınız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak için sakin ama güçlü olun.
Veganlarla arkadaş olun:
Vegan bir diyete başladığınızda, size sürekli soru soran kişiler hakkında konuşacak birine ihtiyacınız vardır . Bu arkadaşları nasıl bulduğnuz önemli değil Önemli olan dünyanızı genişletmek Çeşitli vegan diyetler, ürünler ve özel restoranlar hakkında bilgi edinmeniz. İnternette arama yaparak vegan ile ilgili videoları ve diyet planlarını kolayca bulabilirsiniz.
Vegan oldum, şimdi proteini hangi besinlerdn temin edecegim hakinda hiç endişelenmeyin
Baklagiller, soya ürünleri Örneğin : Wafu, kinoa, çekirdekler ve kenevir tohumları Hepsi protein açısından zengindir Elbette piyasada suyla karıştırabileceğiniz bazı proteinli sebze tozları var.
Bu yiyecekler, protein açısından zengin sebzelerle birleştirildiği sürece mesela Kuşkonmaz, karnabahar ve brokoli kullanın, günlük protein ihtiyacınız karşılanacaktır.
Sebze ve meyveleri kullanın:
Vegan olmaktan memnun olmayanların çoğu, nişastayı et eksikliğini gidermek için kullananlardır. Nişasta, patates kızartması, ekmek, makarnada bulunur; Ama bunu yapmak yanlış,
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu antioksidanları ve besinleri almak için kaliteli ve Daha iyi yemekler yemelisiniz. Bu nedenle vegan diyetinde meyve ve sebzelerin kullanılması şiddetle tavsiye edilir.
Satın aldığınız yiyecek türünü gözden geçirin:
Bir vegan diyetindeki temel besinlerden bazıları baklagiller ve kuruyemişlerdiler Bu yiyeceklerden çok miktarda satın alabilirsiniz; Çünkü onları saklamak kolaydır. Bu nedenle, marketlere gittiğinizde, bu gıdalardan bir çoğunu endişelenmeden bol bol satın alabilirsiniz
Yemek için restorana gidebilirsiniz:
Eger bir restorana giderseniz, kendi yemeğinizi nasil isterseniz sipariş edebilirsiniz.
Bu yiyecekler salatalar, tofu, vejeteryan yemekleri ve meyve suları ve mevsim meyvelerinden yapılan smoothie’ler olabilirler
yerel yemekleri daha fazla kulanın:
Yeni yiyecekler deneyin. Dünyanın farklı yerlerinden çeşitli yiyecekleri ve ülkemizin yöresel yemeklerini yiyebilirsiniz. mesela Çeşitli soslu makarna, Etiyopya mercimek yahnisi, Baharatlı körili güveçleri, Meksika sebzeli tacolarını deneyin.
Veganlarda genellikle hangi vitaminler eksiktir?
Demir:
Demir eksikliği tüm dünyada vücutta en sık görülen eksikliklerden biridir. elbete bazı hastalıklardan kaynaklanabilir Ancak çoğu durumda, beslenme yetersizliklerinden kaynaklanır. Vegan diyeti sizi demir eksikliğine maruz bırakacak Bu nedenle vejeteryan bir diyet uyguluyorsanız, çeşitli testler yaparak vücudunuzun demir seviyesini düzenli olarak kontrol etmeniz en iyisidir.Öte yandan demir içeren besinlerleri kalsiyumla beraber tuketirseniz bu maddenin emilimini azaltır ve bazı bitki proteinlerinin tüketimi de mesela Soya , bu mineralin emilimine bir engeldir. Bu nedenle çok fazla soya tüketen kişilerde demir eksikliği görülüyor.
Deniz ürünlerini günlük diyetlerinden çıkaran vejetaryenler genellikle çinkodan yoksundur. Çinko, sinir sisteminin sağlığının sağlanmasından ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden sorumludur. Bu esansiyel mineral yumurta ve ette bulunur.
Veganların 5’i çinko eksikliği yaşıyor Ve bazı araştırmacılara göre vejetaryenlerin etoburlardan yüzde 50 daha fazla çinko tüketmeliler.
Ancak Vegan diyetinin tüm hayranlarının çinko eksikliğiyle karşı karşıya olmadığını bilmelisiniz. Fındık, kepekli tahıllar ve sebzeler de vücudunuz için bu maddeyi sağlayabilir. Eger ki Testinizin sonucunda çinko eksikliği yazarsa Daha fazla kabak çekirdeği ve fasulye yemelisiniz.
B12 vitamini:
B12 Vitamini beyin sağlığı için temel bileşenlerden biridir. Ve kırmızı kan hücrelerinin durumunu dengede tutar. süt, et ve yumurta gibi bileşiklerde bulunur. Bu bileşiklerin hiçbirini tüketmeyen vejetaryenler Genellikle B12 vitamin eksikliği yaşıyorlar
Karaciğer B12 vitamini depolayabilir; Bu nedenle, bu eksiklik vejeteryanlığın başlamasından çok sonra kendini göstermeyebilir. Bu vitaminin çok azının mantarlarda, alglerde veya sebzelerde bulunduğu söyleniyor. Bu vitaminin çok azının mantarlarda, alglerde veya sebzelerde bulunduğu söyleniyor.
D vitamini :
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu D vitamini almanın en iyi yolu doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktır. Güneşin ultraviyole ışınlarının zararları göz önüne alındığında doktorlar, bu vitaminin vücudun ihtiyacını güneş ışınları yardımıyla karşılamasının sağlık açısından iyi olmadığına inanıyorlar.
Uzmanlar, vücudunuzun bu D vitamini ihtiyacının bir kısmını D vitamini içeren besinler kullanarak sağlamanızı öneriyor; Çünkü vücudunuz yeterince D vitamini alırsa daha iyi bir ruh halinde olursunuz . öte yandan Bağışıklık sistemi ve kaslar güçlenicektir.
Balık ve süt ürünlerinin bu vitamin açısından zengin . Eğer vejeteryansanız ve güneş ışığına maruz kalmayacaksanız, D vitamini eksikliğiniz olacaktır.
Kalsiyumun vücut için gerekli minerallerden biri olduğunu unutmayın. ve bu vitaminin Eksikliği kemik yoğunluğunun azalmasına neden olur. D vitamini miktarı azalarak aynı zamanda durumu kalsiyum eksikliğine hazırlar.
İyot :
İyot, tiroid bezinin aktivitesini dengelemek için gerekli bir mineraldir ve çok az veya çok fazla kullanım ciddi bir sağlık riski oluşturabilir.
İyot en çok hayvansal ürünlerde bulunur Böylece veganların ve vejetaryenlerin %’90 iyot eksikliği yaşıyor. Tabii ki bu eksiklik hayvansal gıda kaynaklarını kullanan kişilerin vücudunda sadece %9’dur.
Tüm vegan diyet yapanlarda iyot eksikliği olmayacaktır. Bazıları aşırı deniz yosunu kullanımı nedeniyle vücutlarında yüksek düzeyde iyot depolarlar.
Vegan diyetiniz sizi depresif ve zayıf yapabilir:
Vitamin ve mineral eksikliği sadece veganların endişelenmesi gereken bir şey değildir. Çoğu zaman bu kişiler vücutlarının protein ihtiyacını karşılayamazlar.
Balık ve balık yağı tüketiminin vücuda birçok faydası vardır. Omega-3’ler vücudu kalp hastalığına ve depresyona karşı korur.
Çok sayıda araştırma, omega-3 eksikliğinin vejetaryenler ve veganlar arasında daha yaygın olduğunu göstermiştir; Bu nedenle, mevcut birçok avantaj göz önüne alındığında, Bitki bazlı yiyecekler yemek, veganların kalp ve beyin hastalıkları geliştirme riskini artırır. Araştırmacılar ise vegan diyet yapanları protein eksikliği konusunda uyarıyor. Onlara göre bitkisel proteinlerin besin değeri hayvansal proteinlere göre daha azdır; Bu nedenle, vejetaryenler ve veganlar, daha güçlü kaslar oluşturmak için sıklıkla takviyelere ihtiyaç duyarlar. Protein eksikliği, gıda eksikliğine ve baş dönmesine neden olur ve hayvansal protein yemeyen kişilerde karaciğer sorunlarına bile neden olabilir.
Araştırmacılar yıllardır vegan beslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırıyorlar.
Zevkiniz ve inancınız sizi vegan olmaya sebeb olduysa , sıkıntı değil sadece uygun bir diyet ve uzman doktorların gözetiminde kullanın.
Genel olarak Vegan diyeti kolesterol ve kan basıncını düşürür, kalp sağlığını iyileştirir ve kanser ve diyabet riskini azaltır. Ancak vegan beslenmede bazı besin maddelerini elde etmek daha zordur.
Sonuç :
“Doğru planlama ve eğitim ile dengeli bir vegan beslenme herkese fayda sağlayabilir.”