Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyetin bir diğer adı keto diyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Ketojenik diyette karbonhidrat besinlerinin çok düşük görüldüğü onun yerine ise daha çok protein odaklı ve yağ odaklı besinlerinin olduğu, yendiği görülmüştür. Her diyette olduğu gibi bu diyette bireylerin amacı kilo vermektir. Fakat bu diyet uzun süre yapılmasının doğru olmadığı doktorlar tarafından dile getirilmektedir. Bu diyet türü daha çok epilepsi hastaları için ve epilepsi hastalarının tedavilerinde kullanılmıştır. Böylece ketojenik diyetle beslenen epilepsi hastalarında sağlıklı bir şekilde beslendikleri için epilepsi riskinin daha da düştüğü gözlemlenmiştir. Ketojenik diyette amaç genel olarak karbonhidrat besinlerini düşürerek diğer besin türlerinden bu ihtiyacını karşılamasıdır.
Yani karbonhidrat yerine besin ihtiyacını protein ve yağdan karşılanması şeklinde sağlanan bir diyet türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu diyet türünün uzun süreli bir şekilde devam ettirilmesi sonucunda bireylerde çok riskli sonuçlar doğurabilmektedir. O sebeple de bireyler bu diyet türünü eğer uygulamak istiyorlar ise bir uzman diyetisyene başvurması ve diyetisyenin öncülüğünde devam ettirmesi birey açısından bakıldığında daha doğru olacaktır.
Ketojenik diyetle beslenen bireyler daha çok krema, yağ, mayonez gibi ağırlıklı olarak yağlardan oluşan besinleri tüketmektedir. Ketojenik diyette karbonhidrat alımı yasak ve sınırlı olduğundan bireyler ekmekten tutun da en sağlıklı olan süt ve süt ürünlerine kadar hiçbir besin kaynağından yararlanamamaktadır. Bu sebepten ötürü de doktorlar tarafından hala tartışma konusu olmuştur. Doktorlar tarafından bu diyet türünün sağlıklı olup olmadığı bu sebeple de uzun süreli devam edip edilmemesi yönündeki sorunlar hala devam etmekle birlikte ketojenik diyetin çok uzun süreli yapılması doğru bulunmamıştır.
Ketojenik Diyetin Riskleri Nelerdir?
Ketojenik diyet türü diğer diyet türlerine yenilecek olan besin türleri daha kısıtlı olduğu için bu diyet türünün genel olarak sağlıksız bir yapıda olduğu söylenmektedir. Bu sebeple de uzun süreli yapılması hiçbir şekilde doğru olarak görülmemiştir. Her diyet türünde görüldüğü gibi bu diyet türünün de barındırdığı bazı riskleri bulunmaktadır. Ketojenik diyetin risklerine baktığımızda;
⦁ Ketojenik birçok açıdan sağlıksızdır. Ketojenik diyet zayıflamayı vaat etse de aslında baktığımız zaman birçok besin türü açısından bireyler beslenemediği için kilo vermesi çok doğru olmayacaktır.
⦁ Besin türü sınırlıdır. Her besinden yeteri kadar alınmadığı için birçok riske neden olmaktadır.
⦁ Ketojenik diyette genel olarak lifli besinler yenmesi yasak ve kısıtlı olduğundan kabızlık gibi sorunlara yol açabilmektedir.
⦁ Karbonhidrat besinleri çok az olduğundan dolayı kalp ritim bozukluğuna neden olabilen bir diyet türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
⦁ Ketojenik diyet metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır.
⦁ Bireylerde ketojenik diyetin oluşturduğu risklerden biri de sürekli uyku ihtiyacı hissetmesine neden olmaktadır.
⦁ Kişinin bünyesi yaptığı diyet yüzünden ve sağlıklı beslenmediğinden dolayı sürekli açtır. Bu sebeple de aslında baktığımız zaman bu da bireyde sürekli olarak halsizlik, yorgunluk, bitkinlik gibi durumların oluşmasına ve yaşanmasına neden olacaktır.
⦁ Ketojenik diyet bireylerde sürekli kusma isteği, mide bulantısı gibi durumlara sokacaktır. Aynı zamanda da birtakım sindirim rahatsızlıklarına neden olarak bireyin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.
Yukarıda saymış olduğumuz risklerin hepsi ve aynı zamanda da bireyde bu diyet yüzünden oluşmuş olan yan etkilerdir. Bu sebeple de bu ketojenik diyet uzun süreli yapılmaması daha doğrudur. Uzun süreli yapıldığında bireyi zayıflattığı düşünülse de aslında yukarıdaki riskleri oluşturmaktadır. Bu sebeple de yapılacaksa da bile bir uzman eşliğinde yapılmasının daha doğru olduğu düşünülmektedir.
Ketojenik Diyette Genel Olarak Neler Yenir?
Ketojenik diyette karbonhidratlar yasaklanmasa bile daha çok az yenilmesine izin verilmiş bir diyet türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple de daha çok ketojenik diyette yağlar ve protein içerikli besinler daha ön planda tutulmuştur. Ketojenik diyette besin türü olarak daha çok karbonhidrat oranı olarak düşük olan besinler ön plana çıkar. Bu besin türleri genel olarak şöyledir:
Et ve et ürünleri, et, balık, süt, süt ürünleri( ayran, yoğurt) gibi besinlerin yenmesine izin verilmiştir. Bireyler bu besinlerle beslendiklerinde sağlıklı bir şekilde kilo vermelerinde hiçbir sakınca görülmemektedir. Balık türleri olarak hamsi, somon, ton balıkları sağlıklı olduğundan yenmesi daha doğru görülmüştür. Kuruyemiş olarak ise badem, ceviz, fındık gibi besinler bu diyette yenebilir. Sebze olarak ise ön plana genellikle yeşil ağırlıklı olan sebze türlerinin çıkmasıyla birlikte aynı zamanda da domates, biber ve salatalık gibi sebzelerinde yenmesine izin verilmiştir.