Keten / Keten Tohumu Nedir?
Keten veya keten tohumu tohumları küçüktür, boyut olarak susam veya chia tohumlarına çok benzer, ancak kahverengi veya altın renkli ve sivri bir şekle sahiptir. Sağlığa sağladıkları büyük faydalar; Asya, Amerika ve Afrika’nın geleneksel mutfaklarında anılmasının temel nedeni olmuştur. Herhangi bir tohum gibi, çiğ olarak yenebilirler, ancak faydaları ve besinleri, filizlendiklerinde veya daha doğrusu çimlendirildiklerinde veya öğütüldüklerinde çok daha güçlüdür. İyi bilinen başka bir format da sindirimi çok kolay olan keten yağıdır .
KETEN TOHUMLARININ ANA BESINLERI
Harika bir lif ve bitki bazlı protein kaynağıdırlar. USDA’ya göre (herhangi bir bitki bazlı gıda gibi), keten tohumları kolesterol içermez. Sağlıklı yağlar (omega-3), magnezyum, kalsiyum, demir, potasyum, manganez ve sodyum gibi mineraller ile B ve C grubu vitaminler açısından zengindirler.
KETEN TOHUMLARININ SAĞLIK IÇIN FAYDALARI VE ÖZELLIKLERI
Büyük Lif Içeriği
Keten tohumu, kilo vermeye veya sindirim sistemine yardımcı olmaya odaklanan birçok diyet programının önemli bir parçasıdır. Bu tohumlarda lif bulunması, tokluk hissinin (iyi geçişle) korunmasına yardımcı olur ve bu da aşırı kalori alımından kaçınmaya yardımcı olur. Lif sağlayan herhangi bir gıda gibi, diyabet hastaları için önemli bir faktör olan kan şekeri seviyelerinin kontrolüne de yardımcı olur.
Kanser Riskini Azaltabilir
The Frontiers in Nutrition dergisinde 2018 yılında yapılan bir araştırma, keten tohumlarının meme kanseri riskini azaltmaya ve tümör boyutunu küçültmeye yardımcı olabileceğini öne sürdü. Bununla birlikte, keten tohumunun meme kanserine karşı faydalarını doğrulamak için ek klinik çalışmalar hala eksiktir.
Öğütülmüş keten tohumlarının, yüksek lignan içeriği sayesinde erkeklerde prostat kanseriyle mücadelede oldukça faydalı olduğu da gösterilmiştir. Öte yandan, çeşitli üniversitelerde ve Kanser Önleme ve Nüfus Bilimleri Bölümünde keten tohumlarının prostat kanseri riskini azaltmaya yardımcı olduğunu iddia eden birçok araştırma yapılmıştır.
Kalp Hastalığını Önler
Flavonoid glikozitlerin içeriği, lipid peroksidasyonunu, plak oluşumunu ve kılcal damarların geçirgenliğini ve kırılganlığını engellemeye yardımcı olur, bu da kardiyovasküler hastalıkların çok daha düşük insidansına yol açar.
Pensilvanya Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma; lif, alfa-linoleik asit ve tabii ki lignanlar sayesinde keten tohumu tüketiminin kardiyovasküler hastalık riskini azaltmanın harika bir yolu olduğunu öne sürüyor.
Diyabetin Kontrolüne Yardımcı Olur
Daha önce de söylediğimiz gibi, yüksek çözünür ve çözünmez diyet lifi içeriği, tip 1 ve 2 diyabetli hastalarda normal şeker seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
Düşük Kolesterol
Oklahoma Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma, keten tohumlarının menopoz sonrası kadınlarda kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye omega-3’ler, lignanlar ve çözünmez lif sayesinde yardımcı olduğunu buldu.
Cilt Bakımı
Keten yağı, akne ve egzama vakalarında cildin iltihaplı bölgelerini iyileştirmesiyle iyi bilinir . Bu yağı uygulamak güneş yanıklarını da çok etkili bir şekilde iyileştirir.
Saç Ve Tırnak Bakımı
Keten tohumu tüketimi (herhangi bir biçimde) saç ve tırnakların sağlığına önemli ölçüde yardımcı olur, kırılmalarını önler. Egzamanın (atopik dermatit) neden olduğu tahriş olmuş saç derisine karşı da etkilidir.
Vitamin Ve Mineral Bakımından Zengindirler
B grubu vitaminleri, E vitamini (sağlıklı cilt ve kemikler için gereklidir) içerirler. Magnezyum, potasyum (sinir sağlığını korur) ve demir (kırmızı kan hücrelerinin hayati bileşeni) gibi mineraller ve diğerlerinin yanı sıra metabolizmamızı aktif tutmaya yardımcı olan birçok enzim içerir.
İyi Bitkisel Protein Kaynağı
Keten tohumu, özellikle hayvansal gıdalardan uzak bir diyet sürdürmek isteyenler (veganlar, vejeteryanlar) için harika bir bitkisel protein kaynağıdır. Esansiyel amino asitleri yüksektir ve önerilen protein için iyi bir günlük değer yüzdesi sağlarlar.
Omega-3 Açısından Zengin Ve Iltihap Önleyici
Keten tohumu, balık yağından sonra ikinci sırada yer alan harika bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Omega-3, vücuttaki iltihapla mücadelede en aktif ajandır. Enflamasyon, kalp hastalığı, astım, diyabet, alerji ve hatta bazı kanser türlerinin önde gelen nedenlerinden biridir.
Gluten içermez
Keten tohumları çölyak hastaları için uygundur. Çözünür ve çözünmez lif katkısı genel olarak bağırsak geçişine yardımcı olur.
Kilo Vermeye Yardımcı
Lif ve sağlıklı yağlar açısından zenginliği, uygun sindirimi ve hızlandırılmış metabolizmayı sürdürür . Bu besinler, sindirim problemlerini iyileştirmek ve obezite riskini azaltmakla doğrudan ilişkilidir.
Yüksek Tansiyonu Düşürürler
Journal of Hypertension’a göre, yüksek tansiyondan muzdarip hastaların diyetinde keten tohumu önerilir. Bunun nedeni, omega-3 ve lif katkısıdır ve bu nedenle inme, hipertansiyon ve diğer kalp rahatsızlıkları gibi kardiyovasküler hastalık riskini önlemeye yardımcı olur.
Sindirime Yardımcı Olur
Lignanos, omega-3, sağlıklı yağlar ve bitkisel lif içeriği, vücudumuzun sindirimini iyileştirmeye ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur .
Bağışıklık Sistemine Yardımcı Olur
Keten tohumu tüketimi vücuttaki bağışıklık yanıtını uyararak romatoid artrit, sedef hastalığı ve otoimmün hastalığı olan lupus gibi hastalıkları önler.
Menopoz Semptomlarını Azaltır
Lignanlar bir kez daha ön plana çıkıyor ve menopozdaki kadınlarda menopoz ve artrit semptomlarını azaltan östrojenik özellikleri sayesinde hormon replasman tedavisine doğal bir alternatif olarak kullanılabiliyor.
Adet Döngüsüne Yardımcı Olur
Adet gören kadınlarda düzenli keten tohumu tüketimi, adet döngüsündeki düzensiz değişiklikleri ve yumurtalık disfonksiyonunu engeller.