Vegan Beslenme Zararlı Mı ?
VEGAN BESLENME ZARARLI MI
Kendisini vegan olarak ifade eden ve bunu bir hayat felsefesi olarak gören kişiler kesinlikle hayvanlardan elde edilen hiçbir şeyi yemezler. En basit haliyle vegan nedir ? Sadece et, balık, tavuk değil hayvanların dahilinde olan hiçbir şeyi satın almayan ve yemeyen kişiye vegan denir. Rahatlıkla hayvansal gıda tüketen kişiler için veganlık her zaman çok garip bir durum olarak görülmüştür. Bir insan neden vegan olmayı tercih eder ?
Bu seçimin genellikle iki nedeni vardır . Birinci neden insani olarak hayvanların sırf beslenme aracı olarak görülmesi nedeniyle öldürülmesine karşı çıkılmasıdır. İkinci neden ise etin tadını sevmiyor olmak. Dini inanç ve yaşam kültürleri gereği et yemeyen insanlar da vardır. Mesela Hindistan’da veganlık olmasa da vejeteryanlık boyutunda et yemeyen insanlar oldukça fazladır. Hindu inancına göre et yemek yasaktır. Bu insanlar sadece et yemezler, veganlardan farklı olarak diğer hayvansal gıdaları tüketirler.
Vegan beslenmenin sonuçları
Herkesin yaşam tarzına saygı duymak gerekir. İsteyen istediği şeyi yemekte özgür. Kimse bir kişi vicdanen rahatsız olduğu için et yemiyor diye yargılayamaz. Ancak söz konusu tek tip beslenme şekli olunca vegan beslenenlerin sağlığı risk altındadır. Çünkü hiçbir şekilde bu konuda ödün vermeyen bir vegan sadece meyve, sebze, bakliyat ve kuruyemiş kategorilerinde ki gıdaları tüketir. Peki, gerçekten vegan beslenme zararlı mıdır?
Hayvansal gıdaları tüketmeyenler vejetaryen ve vegan diye ikiye ayrılır. Vejetaryen olanlar et, balık, tavuk ve yumurta yemezler. Bu durum çok katı kuralları olan bir vegana göre çok daha iyidir. Çünkü gerçek bir vegan arılar yaptığı için bal bile yemez. Süt, peynir, tereyağı, yoğurt, yumurta gibi sağlıklı olan gıdaları tüketmedikleri için bir müddet sonra sağlıkları alarm vermeye başlar.
Tüm hayvansal gıdalar protein içerir. Protein ise beyin fonksiyonları için çok önemlidir. Her ne kadar bu şekilde beslenen kişiler gayet sağlıklı olduğunu savunanlar da B12 vitamin eksikliği en sık karşılaştıkları sorundur. Beslenme yolu ile alamadıkları B12 ‘ yi vitamin desteği ile almadıkları takdirde bu çok ciddi bir sorun oluşturur. Ayrıca vegan beslenmenin zararları arasında kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan kemik erimesi hastalığı vardır. Kemik erimesinin en önemli nedeni süt ve süt ürünleri tüketmemektir. Vegan beslenenlerin normal beslenmeyi tercih edenlere göre daha fazla nörolojik hastalıklara yakalanma riski vardır. Bu riskin bilincinde olan kişiler önlem olarak gıda takviyelerinden destek alırlar.
Vejetaryen beslenmenin sağlıklı olduğu ifade edilirken katı bir şekilde uygulanan vegan diyeti çok sağlıklı değildir. Esnek kurallar dahilinde vegan diyetinin çok fazla zararı olduğu söylenemez.