Diyet Yaparken Sıkça Yapılan Hatalar ve Çözüm Yolları Nelerdir?
Diyet, bireyin sağlığını korumak, kilo almak, kilo kaybetmek ve kas yapmak gibi hedefleri gerçekleştirmek amacıyla belirlenen yiyecek ve içecekleri tüketmeyi sağlayan bir yemek planıdır. Kişinin cinsiyetine, sağlığına, yemek kültürüne göre diyet değişebilir ve miktar azaltılıp artırılabilir. Hatta, belki insanlar bir besini diyet boyunca hiç tüketmeyebilir.
Peki, diyet boyunca bir besini hayatından tamamen çıkarmak ne kadar doğru olabilir? Diyet programına uyarken bir besini tamamen çıkartırsanız, diyetinizi bozma riskiniz yüksektir. Çünkü yasaklanan besinler aklınızdan çıkmaz ve daha fazla canınız ister. Bu nedenle, diyet programınızı erteleme gibi nedenlere sevk eder.Hayatımızdaki en önemli organik besin türlerini (proteinler, yağlar, karbonhidratlar vb.) tamamen çıkartırsanız sağlıksal problemler yaşayabilirsiniz. Enerji düşüklüğü, lif kaybı başlıca sorunlardır. Örneğin, vejetaryen olan bireyler baklagiller, soya ürünleri, kuruyemişler, tam tahıllar, süt ürünleri ve yumurta gibi protein ihtiyaçlarını karşılayacak ürünleri tüketirler. Genellikle her besinin insan vücuduna kattığı yararlar vardır.
Önemsiz gördüğümüz bir yiyecek bile vücudun ihtiyaç duyduğu mineral, vitamin, tuz, şeker ve diğer besin öğelerini verebilir. Bir besini tamamen çıkarmak kadar öğün atlamak da metabolizma hızını azaltır. Çok düşük kalorili diyet yapmak ise vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az enerji almanıza neden olur. Yağ yakımınızı azaltmış olacaksınız. Sonuç olarak, diyet yaparken bir besini komple çıkarmak kesinlikle doğru değildir (besine alerjiniz yoksa). Yasaklamak yerine sevdiğiniz yiyecekleri ölçülü miktarda tüketin. Eğer canınızın çektiği yiyecek sağlıksızsa alternatif bulmaya çalışın (patates cipsi yerine elma cipsi gibi). Sağlıklı bir şekilde diyet yapmak istiyorsak, ölçülü ve her besin grubundan yiyeceklerin yer alacağı şekilde olmalıdır. En önemlisi, diyet yapmak istiyorsak diyetisyenlerden ve beslenme uzmanlarından yardım almak en doğru çözüm olacaktır.