Karbonhidrat İçeren Besinler Sanıldığı Kadar Kötü Mü?
Günlük enerji gereksinimimizin %55-60’ını karbonhidratlardan karşılarız. Ortalama olarak 400-500 kcal (kişiye göre değişkenlik gösterir) karbonhidratlardan almamız gerekir. Karbonhidratlar besinlerde en çok bulunan besin öğesidir. Tüm dokular enerji için karbonhidratları kullanır ve beyin dokusu enerji için sadece karbonhidratı kullanır. Kısa süreli aktivitelerde 3-5 saniyeden sonra vücutta glikoz/glikojen kullanılmaya başlar. Kısa süreli ve yüksek şiddetli aktivitelerde kas içi glikojeni kullanırız. Yani karbonhidrat vücudumuzda ihtiyaç duyduğumuz bir besin öğesidir. Sağlıklı olması için bu besin öğesini doğru kaynaklardan karşılamak önemlidir.
Doğru karbonhidrat kaynağına nasıl ulaşılır?
Tükettiğimiz besinin kan şekerini ne kadar sürede yükselttiği önemlidir bunun için de besinlerin glisemik indekslerine dikkat edilmesi gerekir. Glisemik indeksleri düşük besinlerin tüketiminin tercih edilmesinin sağlığı olumlu etkilediği hastalık riskini azalttığı bildirilmiştir.(1) Fakat glisemik indeks tek başına kullanılmamalı, enerji, makro besin öğeleri, sindirilebilir karbonhidrat ve diyet posası gibi diğer özellikleri entegre edilmelidir.(2)
Yapılan bir araştırmada basit karbonhidrat olan glukozun, kompleks karbonhidrat içeren ekmek, pirinç ve kuru baklagil ile karşılaştırıldığında daha yüksek kan glikoz düzeyi oluşturduğu gözlenmiştir. Normal bireyler üzerinde yapılan çalışmada en yüksek kan glikoz düzeyi, deneklere glukoz verildiğinde 45nci dakikada görülürken, ekmek ve pirinç tüketildiğinde 90ncı dakikada, kuru baklagil (nohut) tüketildiğinde ise 120nci dakikada izlenmiştir. Hastalar üzerinde yapılan çalışmada da patates diyetinin, ekmek, pirinç ve kuru baklagil (kuru fasulye ve nohut) diyetlerinden daha yüksek kan glikoz düzeyi oluşturduğu saptanmıştır.(3)
Rafine şeker içeren besinler, paketli gıdalar ( etiket okuması yapmak gerekir) beyaz ekmek, hamur işleri, kızarmış patates, patlamış mısır, tatlılar, gazlı içecekler ve yüksek oranda işlenmiş, rafine edilmiş vb. yiyeceklerden uzak durmak gerekir.
Bunlar yerine;
·kepek ekmeği,
·tam tahıllı ekmek,
·kepekli ya da tam buğday makarna,
·yulaf,
·bulgur,
·yeşil sebzeler
·meyve ve sebzeler (suları da olabilir fakat posadan da faydalanmak adına direkt yenilmesi önerilir.)
·kuru baklagiller
·patates (nasıl pişirildiği önemli)
vb. gibi kaliteli karbonhidratlardan tüketmek gerekir.