Vücutta Zayıflama Nasıl Gerçekleşir?
Günümüzün en sık problemlerinden biri hiç şüphesiz kilo vermektir. Gerek sağlık gerekse görsellik açısından zayıflamak, istediğimiz kiloya ulaşmak hatta daha fit görünmek isteriz. Bunun için spor ve uygun diyetler uygulanarak hem istenilen kiloya ulaşılmış olur hem de kendimizi psikolojik olarak da daha iyi hissetmemiş oluruz.
Kilo verirken hedef tartıda azalmak, istenilen kiloya ulaşmaktan çok kilo kaybının sağlıklı bir şekilde yağ dokusundan olmasıdır. Kilo verirken yağ kaybetmek daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmaya yol açarken kas kaybetmek vücudumuzun sarkmasına neden olur.
Peki ‘’Vücutta zayıflama nasıl gerçekleşir ?’’ şimdi bu soruya cevap verelim. Vücutta zayıflama uygun spor ve diyete göre değişkenlik gösterir. Vücut yağ yakımını, 30-40 dakika egzersizler yapılarak, egzersizler sırasında hangi bölge için uğraşıldıysa o bölgeden yağ yakmaya başlar. Eğer ağırlık kaldırıyorsanız kollardan, karın bölgesiyle ilgili egzersizler yapıyorsanız karın bölgesinden yağlar erimeye başlayacaktır. Ancak yüzme, yürüyüş, koşu, gibi kardio egzersizleri yapıldığında tüm vücut aynı oranda yağ yakımı gerçekleşir. Bu gibi egzersizleri yapmak sağlıklı kilo vermek,doğru şekilde vücut hatlarınızın oturması ayrıca vücudun şekillenmesi açısından son derece önemli faaliyetlerdir.
Vücut Ne Zaman Yağ Yakmaya Başlar?
Buradaki kural öncelikle en basit egzersizlerle başlayıp en zor egzersizlere doğru ilerleyerek yağ yakımının o oranda artış göstermesini sağlamaktır. Vücudun yağ yakmaya başlaması için 15-20 dakika boyunca ısınma hareketleri yaptıktan sonra vücut ısınmaya ve 20 dakikadan sonra yağ yakmaya başlar. Isınmadan yapılan sporlar yağ yakımını geciktirerek vücutta önce şeker sonra karbonhidrat deposunu kullanır. Isınmadan yapılan egzersizler hem yorulmaya hem de 40 dakika sonra yağ yakımına sebep olur.
Bu tür egzersizlerin yanında ; yavaş sindirilen karbonhidrat tüketimi, turunçgiller, kalsiyum, elma, avakado, sağlıklı yağların tüketimi ve tabi ki bunlardan en önemlisi de su tüketimi yağ yakımına yardımcı olur. Sağlıklı yağlardan Omega -3 gibi balık yağların tüketimi vücut için gerekli olan sağlıklı yağlardan kalori alımının % 30’unu karşılar. Zeytinyağı, tereyağı,fıstık ezmesi ve ceviz de bu yağlar kapsamına girer. Gün içerisinde bol su tüketmek yağların kalıcı ve dengeli bir şekilde yakılmasını sağlar. Vücudun insülin seviyesini düşük tutan esmer pirinç, yulaf ve tam buğday ekmeği gibi karbonhidrat bakımından zengin olan bu besinler vücutta ani insülin çıkışlarını önler ve oldukça yavaş bir şekilde sindirimi sağlar.
Turunçgiller, sebze ve bakliyatlar C vitamini ve lif bakımından oldukça zengin olup yağ yakımına yardımcı olur.
Avakado vücutta yağ depolanmasını gün boyu engelleyerek kalsiyum emilimini sağlayıp,insülin salınımını azaltır. Özellikle sabah kahvaltılarında, salatalarda, sandiviçlere eklenerek tüketilebilir.
Vücutta yağın depolanmasını sağlayan diğer bir meyve de elmadır. Elmanın içinde 200 mg polifenol bulunur. Polifenol vücutta yağın depolanmasını engeller.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyumun içerisinde kalsitriol hormonu bulunur. Bu hormon vücutta yağ üretiminin önüne geçerek yağ yakımına yardımcı olur.
Vücut Aç Kalınca Yağ Yakar Mı?
Açlık esnasında vücutta enerjiyi karşılayacak glukoz bulunamadığından enerji yedek enerjilerden yani trigliseritlerden sağlar. Yani vücutta yağ yakımı başlar. Vücut yağ yakımını 12 saat açlıktan sonra başlayıp, 16-24 saatlik açlıkta yağ yakımı artar.
Vücut Ne Kadar Sürede Yağ Yakar?
Yağ yakma koordinasyonunun sağlandığı zaman dilimi 12:00 – 13:00 arasındadır.16:00 – 17:00 ise kas ve kardiyovaküler dayanıklılığının en iyi olduğu zamandır.
En Zor Hangi Bölge Zayıflar ?
Yağ tabakasının en kalıcı yeri deri altı yağlarıdır. Bayanlarda deri altı yağlarından en zor zayıflanan bölge basenler ve kalça iken, erkeklerde karın bölgesidir.
Vücutta zayıflama gerçekleşirken tartı veya basküllerde kiloların ne kadar verdiğimizi gösterse de ne kadar yağ yaktığımızı asla ölçmez. Yağ durumunu ölçmek için diyetisyenlerin ofislerinde, spor salonlarında yağ oranı ölçer aletler mutlaka bulunur . Bu aletlerle vücut yağ oranları ölçülebilir.
Yağ oranlarının yanı sıra kas sistemleri, kemik ağırlığı, metabolizma yaşını, vücut sıvı endeksi, kemik ağırlığı gibi bilgileri de vermektedir.
Vücut analiz cihazı verilen kilonun yağdan mı sudan mı olduğunu tespit edip diyetinizin sizin için doğru olup olmadığına da karar vermiş olur. Unutmayalım ki her zaman yağ dokusundan kayıp verildiği zaman sağlıklı kilo vermiş oluruz.