Uncategorized

İhtiyacınız Olan Diyet Listesi

İyi bir vücuda sahip olmak, ayna karşısında istediğimiz görüntüyü görmek için türlü türlü diyet listelerine başvururuz. Bunların bazısı sağlıklı olsa da bazısının vücudumuza etkisi uzun süreçte oldukça kötüdür. Sizlere bu yazımda asıl ihtiyacınız olan diyet programını uygulamak için yapmanız gerekenlerden bahsedecğim. 

DİYET LİSTESİ NEDİR VE NASIL HAZIRLANMALIDIR?

Diyet listesi denilince akla her zaman ve ilk gelen her pazartesi başladığımız ama cumartesi günü kendimize hakim olamayıp bozduğumuz ve pazartesi tekrar başladığımız klasik ve sıkıcı listeler gelir. Bu listelere sıkı bir şekilde uyulsa bile bir çoğu kısıtlayıcı olduğundan uzun süreli olamıyor maalesef. Bu durumda da kendinizi iradesiz olarak tanımlıyorsunuz. Aslında bu sizin iradesiz bir insan olduğunuzu değil bu beslenme tarzının size uygun olmadığını gösterir. Diyet yaparken her zaman yapmaya çalıştığımız şey kısa sürede kilo vermeye çalışmak ve bu uğurda ne gerekiyorsa yapmak. Gerekirse aç kalıyoruz ki bu vücudumuza yaptığımız çok büyük bir kötülük. Her insanın boy, kilo ve günlük yaptığı egzersiz seviyesine göre alması gereken belirli bir kalori miktarı vardır. A kişisinin günlük kalorisi 2000 iken sizin 3000 olabilir bu çok normaldir. Bedenlerimiz, metabolizmamız birbirinden çok farklı. Kilo vermek için almamız gereken kalorinin altına düşmemiz gerekir. Fakat bu demek değildir ki yarısından azını alacaksınız. Onu da alabilirsiniz ve evet kilo da verirsiniz fakat bir anda kesmiş olduğunuz besin miktarı 1 haftada sizleri tartıda mutlu eder ama iş daha sonrasına geldiğinde ikinci hafta yavaş yavaş zorlanmaya ve bazı sağlık problemleri yaşamaya başlarsınız. Daha sonrası hepimizin bildiği kısır döngü. Diyet listesi kişiye özeldir. Sizin yaşam tarzınıza kaç öğün beslenmekten hoşlandığınıza bağlı olarak değşiklik gösterir. Ara öğün yapmayı seviyorum diyebilirsiniz mesela o zaman kahvaltıda yediğiniz ekstra ceviz-badem gibi atıştırmalıkları ilk ara öğüne kaydırabilirsiniz. Yok 3 ana öğün benim için uygun diyorsanız sabah-öğle-akşam yemeği saatlerini kendinize göre ayarlayıp karbonhidrat-protein dengesini sağladığınız takdirde almanız gereken kalorinin üzerine çıkmadan kilo verme sürecinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kısacası diyet listesi kişiye özeldir ve öyle hazırlanmalıdır. İşe liste hazırlamaktan önce vücudunuzu tanımaktan başlayın. Eğer onu dinlerseniz size çok şeyler söyleyecektir.

DİYET YAPARKEN TAMAMEN 3 BEYAZDAN UZAK DURULMALI MI?

En çok merak edilen konulardan birisi 3 beyaz konusudur. Peki nedir bunlar; şeker, un ve tuz. Vücudumuzun her besine ihtiyacı olduğu gibi bunlara da ihtiyacı vardır. Alınması gereken miktarda ve ölçüde alındığı takdirde hiçbir besin kendi kendine ne bir zarar sağlar ne de bir fayda. Bir öğün salata veya yulaf yediniz diye nasıl zayıflamıyorsanız bir öğün hamurişi veya tatlı yediğiniz için de birden bire kilo almıyorsunuz. Bu noktada ise dengelemek devreye giriyor. Peki nasıl yapacağız? Diyelim ki sabah yumurtanızla peynirinizle gayet sağlıklı bir kahvaltı yaptınız fakat öğlen arkadaşlarınızla birlikte hamburger yemeye gittiniz. İçinizde derin bir pişmanlık olur değil mi? Eyvah, yine bozdum diyetimi. Peki bozduğunuz için üzerine birde tatlı yiyeyim ee asitli içeceğim zaten olmazsa olmazım. Elbette bu noktada durmamız gerekiyor. Hamburger size kilo aldırmaz. 1 kilo almanız için almanız gereken ortalama 7000 kaloridir. Ve emin olun hamburger bunun için yeterli ölçüde değil. Ertesi gün tartıda gördüğünüz o fazla kilo vücudunuzun tuttuğu ödemden kaynaklı. Hemen ödem atıcı birkaç doğal çayla bu işi halledebiliriz. Evet gelelim hamburger yedikten sonra neler yapacağınıza. Mesela asitli içecek tüketmeyin yanında. Akşam oldu, normal yemeniz gereken pilav,makarna veya karbonhidrat içeren bir besin varsa bunu yememekle başlayabilirsiniz. Salata, yoğurt tüketerek dengeleme sağlayabilirsiniz. Peynirli veya tavuklu bir salata hem vücudunuzu iyi hissettirecektir hem de ruhunuzu. Sebze ve yoğurt da tüketebilirsiniz. Demek istediğim şey aslında yedğiniz şeyin size nasıl dönebileceğini bilip ona göre diğer ara ve ana öğünlerinizi ayarlamak. Tatlı mı yediniz ara öğün yapmayın veya onu ana öğün yerine sayın gibi gibi küçük değişiklikler diyet sürecimizin hem daha uzun süreli ve sancısız olmasını sağlar.

BİR HAFTADA KAÇ KİLO VEREBİLİRİM?

Diyetin ilk sürecinde gördüğümüz eksiler genellikle ödem kaynaklı oluyor. Yani 2-3 gün kadar verdiğimiz kilolarımız yağ değil maalesef ki ödem oluyor. Bundan sonraki süreçte kas kaybınız olmadığı müddetçe ki bu en son isteyeceğimiz olaydır yağdan kilo vermeye başlarsınız. Spesifik olarak 3-5-10 kilo verirsiniz diyemeyeceğim çünkü bazısı çok hızlı kilo verirken bazı kişilerin süreci çok daha uzun olabiliyor. Duraklama dönemleri sık sık olan bir kişi olarak söyleyebilirim ki önemli olan takılı kaldığınız kiloyu kafanıza takmadan diyetinizi devam ettirmeniz çünkü geri dönüşü inanın bana güzel oluyor. Metabolizmanızı sizler tanıyorsunuz kısa süreli verilen kiloların geri dönüşlerinin daha fazla olacağını unutmayın. Sabırlı olun ve vazgeçmeden devam edin.

Ketojenik, isveç, akdeniz, su gibi gibi bir sürü listeler mevcut internet sitelerinde. Üst satırlarda da söylediğim gibi kısa vadede çok güzel sonuçlar aldığınız bu listeler uzun vadeli ve sürdürülebilir listeler değildir. Kendinizi kısıtlamaktan vazgeçin. Vücudunuz sizlerin en büyük hazinesi. Ona iyi davrandığınız takdirde sizin istediğiniz herhangi bir şeyi gerçekleştirmeme olasılığı yok bence, sizce? Bu yazıda sizlere elimden geldiğince bilgilendirmeye çalıştım. Başlıktan büyük umutlarla gelip umarım hayal kırıklığına uğramamışsınızdır çünkü ben size yalan olanları değil gerçekleri anlatmaya çalıştım. İstedikten sonra yapamayacağınız şey yok. Başarılar!!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu