Fodmap Diyeti Nedir ve Nasıl Uygulanır?
FODMAP diyeti veya “Fermente Edilebilir Oligosakaritler, Disakaritler, Monosakkaritler ve Polioller” diyeti, Avustralya’da oluşturulan ve sindirim bozukluklarının tedavisi için çalışılan popüler bir düşük FODMAP diyetidir. FODMAP‘ler, ekmek gibi belirli gıdalarda bulunabilen bir tür karbonhidrattır.
Sindirim sorunları olan insanlara yardımcı olan bir diyettir. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişiler için yaratılmıştır, ancak Crohn hastalığı ve kolit gibi diğer rahatsızlıkları olanlara da yardımcı olduğu bulunmuştur.
Kısaltma, Fermente Edilebilir Oligosakaritler, Disakaritler, Monosakaritler ve Polioller anlamına gelir. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) veya diğer sindirim sorunları olan bireylere yiyebilecekleri besinleri sınırlayarak yardımcı olan bir diyet yaklaşımıdır.
FODMAP‘ler, bazı kişilerin duyarlı olabileceği sarımsak, soğan ve buğday gibi belirli gıdalarda bulunan şekerlerdir.
Düşük FODMAP diyeti, IBS’li kişiler tarafından tüketilen gıdalardaki fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller (FODMAP‘ler) miktarını en aza indirmek için tasarlanmış bir beslenme şeklidir.
Düşük Fodmap Diyeti Nasıl Geliştirildi ve Neden Bu Kadar Popüler?
FODMAP diyeti, IBS veya İrritabl Bağırsak Sendromlu kişilerin semptomlarından kurtulmalarına yardımcı olan bir diyettir. Diyet, insanların FODMAP‘lerde (Fermente Edilebilir Oligosakkaritler, Disakkaritler, Monosakkaritler ve Polioller) yüksek gıda miktarını sınırlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Düşük FODMAP diyeti olarak da adlandırılır çünkü yalnızca FODMAP‘leri düşük olan yiyecekleri kısıtlar.
Bu diyetin popülaritesi, Avustralya’da Monash Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından ilk kez geliştirilip 2011 yılında “New England Journal of Medicine” de yayınlanmasından bu yana giderek artıyor. IBS için tıbbi bir tedavi olarak kabul edildi.
Düşük besin diyeti, istenen kilo kaybına ulaşmaya yardımcı olmak için belirli yiyecek gruplarını kısıtlayan bir diyettir. Düşük besinli harita diyetlerinin pek çok farklı türü vardır, ancak hepsi üç temel ilkeyi takip eder:
Düşük Fodmap Diyetine Yeni Başlayanlar İçin Fodmap’ler
FODMAP‘ler, ince bağırsakta zayıf bir şekilde emilen bir grup karbonhidrattır. Sebzeler, tahıllar ve süt ürünleri dahil olmak üzere çok çeşitli gıdalarda bulunurlar.
FODMAP‘ler, ince bağırsakta emilen bir grup kısa zincirli karbonhidrattır. Sebzeler, tahıllar ve süt ürünleri dahil olmak üzere çok çeşitli gıdalarda bulunurlar. Bu karbonhidratlar, günlük olarak yenilirse büyük sindirim rahatsızlığına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
FODMAP‘ler şişkinlik, karın ağrısı ve ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Ancak FODMAP‘leri düşük gıdaları hiçbir belirti yaşamadan tüketmek mümkündür.
FODMAP kısaltması, fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller anlamına gelir. Bunlar, sindirim sistemi tarafından zayıf bir şekilde emilen ve şişkinlik, karın ağrısı ve ishal gibi sindirim sorunlarına neden olan yiyeceklerde bulunan kısa zincirli karbonhidrat grubudur. Ancak FODMAP‘leri düşük gıdaları herhangi bir semptom yaşamadan tüketmek mümkündür.
IBS Olanlar için Düşük Fodmap Diyeti
Düşük FODMAP diyeti, durumlarının semptomlarından kaçınmak isteyen IBS ve diğer sindirim rahatsızlıkları olan kişiler için yaygın bir seçimdir. Düşük FODMAP diyeti, vücudun fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller (FODMAP‘ler) içeren sınırlı sayıda gıda yemeye uyum sağlamasına yardımcı olan bir eliminasyon diyetidir.
Düşük FODMAP diyeti, belirli gıda gruplarını sınırladığı için IBS’li kişiler için zor olabilir. Örneğin, düşük FODMAP diyetinin başlangıç aşamalarında, süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinden gelen tüm FODMAP‘lerden kaçınmak esastır. Bu aşamada aşağıdaki yiyecekler de kısıtlanır: Ancak iki hafta sonra diyet, diğer ürünlerle birlikte bu süt ürünlerini içerecek şekilde ayarlanabilir: FODMAP‘ler, “sağlıklı” insanların ince bağırsağında zayıf bir şekilde emilen biyoaktif karbonhidratlardır. FODMAP‘ler karın ağrısı, şişkinlik ve şişkinlik gibi bir takım gastrointestinal semptomlarla ilişkilendirilmiştir. Özellikle fruktoz ve sorbitol.
Fodmap Diyetine Nasıl Başlanır?
FODMAP, Fermente Edilebilir Oligosakkaritler, Disakkaritler, Monosakkaritler ve Polioller anlamına gelir. Bunlar elma ve soğan gibi bazı gıdalarda bulunan bir tür karbonhidrattır.
FODMAP diyeti, irritabl bağırsak sendromu veya bağırsakla ilgili diğer rahatsızlıkları olan kişilere yardımcı olan tıbbi bir diyettir. Midede sıkıntıya neden olacak yiyecek miktarını sınırladığı için şişkinlik ve ağrı gibi sindirim sorunlarına yardımcı olmanın etkili bir yoludur.
FODMAP diyeti bazı insanlar için bunaltıcı olabilir, çünkü ne yiyebileceğiniz konusunda çok fazla kısıtlama vardır, ancak sindirim sisteminizle ilgili sorun yaşıyorsanız denemeye değer.
FODMAP‘ler, sindirim sorunlarına ve diğer semptomlara neden olabilen bir grup karbonhidrattır. Buğday, soğan, sarımsak, mercimek, fasulye, lahana, karnabahar ve mantar gibi bazı gıdalarda bulunurlar. Bu karbonhidrat grubu vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilir ve bağırsakta gaz ve şişkinliğe yol açan fermente olma eğilimindedir. Düşük FODMAP diyetinin olduğu gösterilmiştir.